Renovera i höst?

Går du i funderingar på att äntligen göra en köksrenovering, varmbona vinden för att skapa mer utrymme eller lägga in nytt golv nu? Då har du perfekt tajming.

Hösten innebär för oss hantverkare mindre utejobb och större möjligheter att ta oss an stora och små innejobb.

Varmbona vinden

Att renovera och varmbona vinden har blivit populärt för att skapa både barnrum, arbetsrum eller rymliga garderober / walk in closets.

Har du tänkt på hur många outnyttjade kvadratmeter du faktiskt har i den där skrubben eller kattvinden? 

Det man behöver göra för att inreda sin kallvind är att först planera ytan, sedan se över takbeklädnaden, isolera väggarna och att byta enkelfönster till dubbelglas.

Ta gärna kontakt med oss redan tidigt i dina funderingar så kan vi hjälpa dig att få översikt över den mängd arbete som behöver göras samt ge ett prisförslag.

För kallt för fönsterbyte?

Höst eller vinter är inget hinder för att byta dina fönster. Vi på Lassas Byggnadsvård har tagit fram en metod med kanalplast som gör att du behåller värmen i huset medan vi byter eller renoverar dina fönster.

Snickare i bollnäs & Ovanåker med omnejd

Just nu arbetar vi med projekt i både Edsbyn, Bollnäs och Järvsö.

Behöver du en snickare med känslan för det där lilla extra i höst? Ta kontakt så planerar vi in ett besök hos dig!

//
Patrik Uhras 0271 - 201 13
Projektledare och kundkontakt

Läs hela inlägget »

Årets mest populära!

Instagram har under det senaste året blivit en kanal där vi vet att ni hittar oss och vi trivs med att få kommunicera med er!

Så här ser ett av årets mest populära inlägg ut:

Espespellas

Den här brokvisten tillhör gården Espespellas strax utanför Edsbyn. Här har ni på Instagram kunnat följa oss från rivning till timring av underrede, snickring av nytt broplan & plansteg. Ett mycket populärt inslag visar statistiken och det är tydligt att vi delar fascinationen för Före och Efterbilder.

Årets fjärde mest populära bild, en "förebild" från samma brokvist:

Missa inte våra spännande Projekt!

Brokvisten är nu målad och det nya spåntaket ligger på plats.

Du kan läsa mer om Espespellas brokvist i vårt magasin, se länken nedan. Du kan också följa oss på Instagram för att se mer av detta och flera andra pågående projekt.

Vi ses!

Läs hela inlägget »

Då var sommar och semester avklarat och vi är tillbaka på jobbet igen! Att det fina vädret verkar komma nu är inget vi på Lassas klagar över, då de närmaste veckorna kommer att spenderas på några av bygdens spåntak.

handspäntat furuspån

Förr var spåntak vanliga, nu för tiden hittas dom mest på gamla kyrkor, kyrktorn och inte alltför sällan som undertak till ett lite nyare tak i lertegel. Men det dyker också upp uppdrag där vi blir ombedda att restaurera spåntak på byggnader som lador och färbodar. Det är fantastiskt roligt tycker vi, och väljer alltid handspäntat.

För byggnader med ett kulturhistoriskt värde är detta en viktig estetisk detalj men också praktisk. Ett handspäntat spån får en fiberriktning som är parallell med spånets
längdriktning och blir ett utmärkt skydd för taket. Ett bra spåntak kan hålla i upp till 30-40 år.

Så restaurerar vi ett spåntak

1)
Först skottar vi av det befintliga taket.

2)
Spikrensning, mycket tid ägnas åt att rensa gammal spik från undertaket.

3)
Spikning av nytt handspäntat furuspån med blank trådspik. Kärnsidan överlappar ytveden och knivsidan läggs nedåt.

4)
Nya vindskivor med bandsågad ytstruktur spikas på plats.

5)
Nya vattbrädor med bandsågad ytstruktur spikas på plats.

6)
Nya nockbrädor spikas på plats.

Obs!
För att ge det nya taket ett långt liv är det viktigt att inte låta träd växa upp i närheten. Nedfallande löv och barr som samlas på taket bidrar till att spånen blir fuktiga och rötskadas i förtid.

Besiktiga ditt spåntak

Behöver du hjälp att ta en titt på ditt spåntak, kontakta oss för rådgivning!
 

Telefon: 0271 - 201 13
E-post: info@lassas.se

Läs hela inlägget »

Semesterstängt

Lassas Byggnadsvård har semesterstängt fram till 7/8 kl 07.00. 

Det sägs att sommaren är på väg, vi hoppas det och önskar er alla en god fortsättning!

Läs hela inlägget »

Lassas Byggnadsvård Byter ägare i juli

Nu har allt blivit klart och äntligen får vi kläcka den fantastiska nyheten om att ägarna till Johansson & Karlsson Byggnads AB köper företaget Lassas Byggnadsvård.

I juli kommer ägarbytet att ske, men för dig som känner Lassas sen förr så kommer det mesta att vara sig likt även i fortsättningen. 

Lassas Byggnadsvård kommer att finnas kvar med sina duktiga hantverkare i Roteberg där verkstad och snickeri finns. Precis som förr.

Tidigare ägaren, Patrik Uhras, kommer också att fortsätta vara den du som kund har kontakt med, den du kan ringa för tips och råd, den du ringer för en offert. Eller den du sms:ar när rödfärgen tar slut. Han är den som håller ställningarna helt enkelt och kommer att fortsätta med det. Precis som vanligt.

Lassas Byggnadsvård har sedan starten 2006 utfört bland annat restaureringsarbeten på tre av de sju Världsarvsgårdarna i Hälsingland samt på en mängd byggnadsminnesförklarade byggnader.

Det är arbeten vi är mycket stolta över och med Johansson & Karlsson som nya ägare ser vi stor potential att bygga vidare på den vision vi har om att bli det självklara valet vid renoverings- och restaureringsarbeten av gamla byggnader i hela Södra Norrland. 

Detta är alltså fantastiska nyheter för oss, och vi hoppas att ni alla nuvaranade och blivande kunder blir med oss på resan!

Har du frågor? Mejla gärna Patrik.

Läs hela inlägget »

Nu finns det ute!

Ett magasin av entusiaster för entusiaster

Vackra bilder, brokvistar, handtryckta tapeter, personliga reportage och handfasta tips för din fönsterrenovering. Missa inte att plocka upp ett eget exemplar i sommar!

Här finns dom:

Eller läs den på digitalt:

Läs hela inlägget »

Trevlig sommar!

Önskar vi på Lassas Byggnadsvård

Tänk vilken bra sida 2017 har visat sig från hittills! Vi är grymt nyfikna på vad den andra halvan har att ge. Men först ska vi unna oss lite semester. Och innan det är det flera projekt som ska färdigställas och avrundas. Det är en av våra mest hektiska perioder nu innan midsommar.

Bloggen tar redan nu sommarlov, trevlig sommar och hoppas vi ses igen i höst!

Vi bjuder på ett litet bildgalleri med flera av våra färdiga projekt, pågående projekt och andra roliga detaljer! Klicka på bilderna för att se dom större.

Läs hela inlägget »

Av entusiaster för entusiaster

Så kom sommaren och med den drar väldigt många bygg och renoveringsprojekt igång på allvar. Som om det inte vore nog för oss på Lassas Byggnadsvård så tänkte vi att det vore kul att producera ett alldeles eget litet inspirationsmagasin!

Psst! Det har inte ens gått till tryck än, så vi håller det lite hemligt! Men vi är ju lika stolta över det här projektet som alla andra projekt, och vi vill att ni ska veta vad vi pysslar med.

Tanken är att magasinet ska gå att plocka upp på lite olika ställen här i kommunen, vi återkommer med mer info så fort dom är klara!

Har du önskemål om att få tag på ett exemplar, hör av dig så ska vi se vad vi kan göra!

info@lassas.se

Fotograferat har vår favoritfotograf Marias of Sweden gjort. Hennes bilder blandas med egna bilder av våra senaste projekt, före & efter, verktygstips och mycket annat smått och gott. Layout och text är gjord av Sofia Leanders, trycker gör Reklamab och ansvarig utgivare är Lassas Byggnadsvård.

Nu ska vi ägna oss åt lite korrektur och provtryck så lovar vi att hojta till så fort den finns klar!

Läs hela inlägget »

Utbildning och inspiration är färskvara, även när man jobbar med gamla grejer. Det känns viktigt för oss att fylla på med jämna mellanrum för att veta att våra goda råd och hantverkskunskaper alltid ligger på topp.

Det var också syftet med resan vi gjorde ner till Torsby och Hedemora veckan som var.

Ekshärad Kyrka

Att få se, känna och lyssna till goda råd, samt utbyta erfarenheter med våra leverantörer, kollegor och inspiratörer.

Den här 1600-talskyrkan i Ekshärad exempelvis som är timrad och klädd med rödtjärat träspån gjorde stort intryck på oss alla.

Sågverket i Rinn

Vi gjorde också ett besök på Rinns Såg som levererar timmer och virke till Lassas Byggnadsvård. Där visade Thomas Persson oss hur deras ramsåg ser ut och fungerar.

Inget man lär sig på en kvart det där!

Men otroligt fascinerande att se och många bra diskussioner blev det. Viktigt för oss att veta att vi ställer samma höga krav både som kund och leverantör.

Indian Wood i Ekshärad

Indian Wood är en av våra virkesleverantörer och var också ett stopp på vår studieresa. Företagsnamnet har lokal anknytning och kommer från den tiden då flottarna jobbade på älven, dom var så solbrända att lokalbefolkningen kallade dom för indianerna.

Här fick vi se timring i en hall på sågområdet.

Hennickehammar Herrgård

Mellan dessa besök har vi också hunnit med att avhandla goda middagar och givande planeringsmöten. Övernattade gjorde vi  på Hennickehammar  herrgård.

Foto från hennickehammar.se
Foto från hennickehammar.se

Efter en god frukost med planering inför den närmaste tiden har vi nu råkoll på försommarens arbeten.

Klassiska byggvaror i hedemora

Här diskuterades arbetsmetoder och utbyttes erfarenheter med kollegor. Klassiska byggvaror i Hedemora gör också en hel del fönsterrenoveringar.

Långshyttan

Vi avrundar dagen med att se och prova stora handmaskiner för grova träarbeten på långshyttan. Tillverkaren av dom här maskinerna, Mafell, är specialiserade på stora handmaskiner. Absolut något vi är intresserade av att utrusta oss med eftersom det skulle effektivisera vårt arbete avsevärt.

Det blev två långa och mycket givande dagar, och vi vill tacka alla som har tagit emot oss stort för gästfriheten!

Läs hela inlägget »

Att renovera eller restaurera sina fönster är absolut ett jobb man kan göra själv!

Vårt tips är att du gör en tidsplan över varje fönster för att inte hamna i tidsbrist, eller att du tröttnar halvvägs eftersom du kanske underskattade jobbets omfattning. Om du har en rimlig plan, inte börjar med alla fönster på en gång och har en tydlig vision om att göra arbetet grundligt så kommer du att lyckas alldeles utmärkt!

Se till att ha tillgång ett plant bord med bra arbetshöjd. Och att lokalen är skyddad från regn och fukt men samtidigt har god möjlighet att ventilera.

Vårt viktigaste tips är att göra det grundligt!

Ta ur glasen och skrapa bågarna helt trärena innan du behandlar och sätter in glasen igen. Med hjälp av en speedheater blir den gamla färgen varm och skrapningen mycket enklare. Med den kan du också mjuka upp fönsterkittet för att underlätta borttagningen.

När du har fått bågarna trärena så ser du också enkelt om något trä är rötskadat och behöver bytas ut. Här beror det på hur händig du är och vilka verktyg du har tillgång till. Vänd dig till en kunnig finsnickare/restaurerare om du känner att det blir för svårt att göra på egen hand.

När bågen är trären och lagad så oljar du hela och grundmålar, glöm inte falsen. 

När bågen är torr gör du en tunn kittbädd i falsen och trycker försiktigt fast glaset. Fäst rutan med stift i falsen och avsluta med en snedkittning. När kittet är torrt och inte klibbar längre gör du ytterligare två strykningar med linoljefärg, kom ihåg att måla kittet också och ca 2 mm in på glaset.

Om det är nödvändigt så lagas karmarna, oljas och målas innan bågarna monteras tillbaka.

Lycka till, och trevlig renoveringssommar!

Bestämmer du dig för att ligga i hängmattan istället, så vet du var vi finns ;)

Läs hela inlägget »