Lassas_mobil_logga_3

Renovera dina fönster själv

Att renovera eller restaurera sina fönster är absolut ett jobb man kan göra själv!

Vårt tips är att du gör en tidsplan över varje fönster för att inte hamna i tidsbrist, eller att du tröttnar halvvägs eftersom du kanske underskattade jobbets omfattning. Om du har en rimlig plan, inte börjar med alla fönster på en gång och har en tydlig vision om att göra arbetet grundligt så kommer du att lyckas alldeles utmärkt!

Se till att ha tillgång ett plant bord med bra arbetshöjd. Och att lokalen är skyddad från regn och fukt men samtidigt har god möjlighet att ventilera.

Vårt viktigaste tips är att göra det grundligt!

Ta ur glasen och skrapa bågarna helt trärena innan du behandlar och sätter in glasen igen. Med hjälp av en speedheater blir den gamla färgen varm och skrapningen mycket enklare. Med den kan du också mjuka upp fönsterkittet för att underlätta borttagningen.

När du har fått bågarna trärena så ser du också enkelt om något trä är rötskadat och behöver bytas ut. Här beror det på hur händig du är och vilka verktyg du har tillgång till. Vänd dig till en kunnig finsnickare/restaurerare om du känner att det blir för svårt att göra på egen hand.

När bågen är trären och lagad så oljar du hela och grundmålar, glöm inte falsen. 

När bågen är torr gör du en tunn kittbädd i falsen och trycker försiktigt fast glaset. Fäst rutan med stift i falsen och avsluta med en snedkittning. När kittet är torrt och inte klibbar längre gör du ytterligare två strykningar med linoljefärg, kom ihåg att måla kittet också och ca 2 mm in på glaset.

Om det är nödvändigt så lagas karmarna, oljas och målas innan bågarna monteras tillbaka.

Lycka till, och trevlig renoveringssommar!

Bestämmer du dig för att ligga i hängmattan istället, så vet du var vi finns ;)