Lassas_mobil_logga_3

En studieresa i Byggnadsvård

Utbildning och inspiration är färskvara, även när man jobbar med gamla grejer. Det känns viktigt för oss att fylla på med jämna mellanrum för att veta att våra goda råd och hantverkskunskaper alltid ligger på topp.

Det var också syftet med resan vi gjorde ner till Torsby och Hedemora veckan som var.

Ekshärad Kyrka

Att få se, känna och lyssna till goda råd, samt utbyta erfarenheter med våra leverantörer, kollegor och inspiratörer.

Den här 1600-talskyrkan i Ekshärad exempelvis som är timrad och klädd med rödtjärat träspån gjorde stort intryck på oss alla.

Sågverket i Rinn

Vi gjorde också ett besök på Rinns Såg som levererar timmer och virke till Lassas Byggnadsvård. Där visade Thomas Persson oss hur deras ramsåg ser ut och fungerar.

Inget man lär sig på en kvart det där!

Men otroligt fascinerande att se och många bra diskussioner blev det. Viktigt för oss att veta att vi ställer samma höga krav både som kund och leverantör.

Indian Wood i Ekshärad

Indian Wood är en av våra virkesleverantörer och var också ett stopp på vår studieresa. Företagsnamnet har lokal anknytning och kommer från den tiden då flottarna jobbade på älven, dom var så solbrända att lokalbefolkningen kallade dom för indianerna.

Här fick vi se timring i en hall på sågområdet.

Hennickehammar Herrgård

Mellan dessa besök har vi också hunnit med att avhandla goda middagar och givande planeringsmöten. Övernattade gjorde vi  på Hennickehammar  herrgård.

Foto från hennickehammar.se
Foto från hennickehammar.se

Efter en god frukost med planering inför den närmaste tiden har vi nu råkoll på försommarens arbeten.

Klassiska byggvaror i hedemora

Här diskuterades arbetsmetoder och utbyttes erfarenheter med kollegor. Klassiska byggvaror i Hedemora gör också en hel del fönsterrenoveringar.

Långshyttan

Vi avrundar dagen med att se och prova stora handmaskiner för grova träarbeten på långshyttan. Tillverkaren av dom här maskinerna, Mafell, är specialiserade på stora handmaskiner. Absolut något vi är intresserade av att utrusta oss med eftersom det skulle effektivisera vårt arbete avsevärt.

Det blev två långa och mycket givande dagar, och vi vill tacka alla som har tagit emot oss stort för gästfriheten!