Lassas_mobil_logga_3
PÅ DENNA SIDA VISAS LITE GAMLA BLOGGINLÄGG OCH INFORMATION OM TIDIGARE ARBETEN. FÖR MER AKTUELLA PROJEKT TITTA IN PÅ FACEBOOKSIDAN.

Räta hörn, nytt pannplåtstak & trälagningar

Den här fäboden från 1800-talet är belägen på en väldigt fin plats och har många helt fantastiska byggnader. Men här fanns en hel del renoveringsarbeten att göra, vi påbörjade projektet i höstas och det känns riktigt bra att veta att det ligger nya plåttak när snön faller.

Vi valde att dela in projektet i fyra delar: Räta hörn, nytt pannplåtstak,
trälagningar och upprustning av vebod.

Räta hörn

Bilden av en gammal träbyggnad som lutar iväg och ser ut att ha gjort sina bättre dagar är vanlig. Den här typen av räddningar gör vi väldigt ofta, och tro det eller ej men det mesta går att rädda! Vi rätar, riktar och åtgärdar grundläggningen för att byggnaden ska stå stadigt i många år framöver.

På denna fäbod var det alltså det första arbetet vi utförde.

Före rätning

Efter rätning

Att lägga nytt pannplåtstak på gammal byggnad

Nedan kan du se före- och efterbilder på taket till loge och fäx som är sammanbyggda.

Det gamla taket var mycket nedgånget, med ett nytt plåttak stoppas förfallet och fäboden går en ljusare framtid till mötes.

Trälagningar

Vi återkommer hela tiden till det med "varsam renovering". Vad innebär det egentligen?
För oss handlar det om att göra endast nödvändiga ingrepp, varken mer eller mindre. Orginalkaraktären på husets detaljer ska bibehållas. Lagningarna gör vi givetvis med virke av hög kvalitet. Det var så man gjorde det förr och det är så vi gör det nu.

Ett bra exempel på varsam renovering är den här stössen som vi bytte ut men samtidigt lät det befintliga teglet ligga kvar.

Upprustning av gammal vebod

Riva eller renovera? Vilka byggnader kan räddas? Finns det någon snickare som klarar av att rädda en "fallfärdig" lada?

Ja, Lassas Byggnadsvård gör det hela tiden. Vi har stor erfarenhet att renovera det tillsynes fallfärdiga. Givetvis görs först en analys av hur långt gånget det är, vad som går att räddas och hur det ska gå till för att bevara byggnaden på ett vettigt sätt. Restaurering eller renovering, det är det ägaren som bestämmer.

På den här veboden valdes exempelvis att lägga ett plåttak istället för nytt tegel. Och visst ser den ut som ny redan!?

Rådfråga oss!

Det var ett av höstens projekt utfört av Lassas Byggnadsvård. 

Behöver du rådgivning angående dina gamla byggnader, tveka inte att höra av dig till oss!

Mvh
Patrik Uhras
Tel 0271 - 201 13